July 20, 2013

MOODS

Andrea Ehrenreich

Vyštudovala som architektúru a v architektúre je fotografia nevyhnutnou súčasťou tvorby a dokumentácie. V roku 2005/2006 som absolvovala Fotoschule vo Viedni. Odvtedy sa aj v sukromí venujem fotografii. Dokumentárne fotografujem digitálnou zrkadlovkou, vo voľnej tvorbe najradšej používam Polaroid typu SX 7. Tento fotoaparát má vyše 50 rokov a veľmi ma fascinuje. Takisto fotím aj dierkovým fotoaparátom (pinhole) a mobilným fotoaparátom.
Polaroidové filmy boli prednedávnom obnovené pod názvom Impossible Project. Od pôvodným filmov sa odlišujú zložením, keďže mnohé chemikálie dnes už nie sú prípustné. Jeden balík umožňuje stvoriť osem fotiek, čo núti fotografa premýšľať, aby dosiahol výsledok. Fotky sa neupravujú v počítači. Jediná úprava nastáva použitím teplej vody a stiahnutím emulzie, ktorú nanášam na rôzne podklady.
Polaroidná fotografia nehľadá perfekciu a dokonalosť, ale dáva priestor tvorivosti, predstavivosti a hravosti. Pri fotení polaroidom cítim voľnosť, ktorú častokrát v dnešnej dobe postrádam. Motívy hľadám v prostredí v ktorom sa práve pohybujem. Snažím sa zachytiť svet vo svojej nedokonalej kráse.
(A.E.)